Sposób Przygotowania |
1. Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek.
2. Przygotować skórkę pomarańczową: pomarańczą dokładnie wyszorować, obrać ze skórki, ale tylko pomarańczową część,
bez białej. Obraną skórkę pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka. Dodać cukier oraz 1/3 szklanki wody. Gotować do
miękkości przez ok. 10 minut co chwilę mieszając, uzupełniając w razie potrzeby wodę, aby skórka się nie przypalała.
3. Przygotować niedużą formę o wymiarach 21 x 26 cm lub tortownicę 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
do 170 stopni C.
4. Miękkie masło ubić na puszysto z dodatkiem cukru pudru (ok. 7 minut). Następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas dokładnie
ubijając masę.
5. Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i miksować do połączenia się składników.
6. Dodać śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i cały czas miksując połączyć składniki na jednolitą masę.
7. Na koniec wymieszać szpatułką (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami oraz smażoną skórką pomarańczową
(odłożyć 2 łyżki do dekoracji).
8. Masę serową wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
9. Piec przez ok. 60 minut. Wyłączyć piekarnik i stopniowo wyjmować sernik, następnie całowicie go ostudzić.
10. Polewa: czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polać po ostudzonym serniku i
posypać odłożoną skórką.
|